Stichting Kunstwerk Westervoort, Huis ter West

Huis ter West

Parallel aan de zuidzijde van de spoorlijn ligt dit baanwachtershuisje uit omstreeks 1900-1910. Het ligt op een strook grond tussen de spoordijk en de straat en staat iets schuin, ter hoogte van een  kruising.

Het baanwachtershuisje is een bouwtype dat overal in het land langs spoorlijnen werd gebouwd. Het heeft een rechthoekige plattegrond met uitbouwtje aan de zuidzijde, is anderhalve bouwlaag hoog onder een overkragend zadeldak op geprofileerde klossen en met een eenvoudige windveer. Het dak, dat is gedekt met gesmoorde kruispannen, loopt als lessenaarsdak door in het lage uitbouwtje aan de zuidzijde. Het huisje is deels grijs gepleisterd. De topgevel aan de voorzijde is voorzien van een getrapte baksteendecoratie in schoon metselwerk. Ter hoogte van de verdiepingsvloer zijn staafankers aanwezig. Ter plaatse van de oorspronkelijke vensters en deuren zijn nieuwe vensters en deuren aangebracht. De hoofdentree bevindt zich in de rechter zijgevel, de voorgevel is symmetrisch ingedeeld. In de achtergevel is nog een cirkelvormig gietijzeren zolderlicht uit de bouwtijd aanwezig.

De twee uitbouwen onder plat dak zijn nieuw Zuidelijke Parallelweg 3 uit omstreeks 1900-1910 is van belang voor Westervoort als een in hoofdvorm gaaf en in gevelindeling en detaillering vrij gaaf bewaard en herkenbaar voorbeeld van een baanwachtershuisje van de Rhijnspoorweg die vanaf 1856 het traject Arnhem – Zevenaar – Duitse grens opende. De baanwachter en zijn vrouw waren verantwoordelijk voor de bewaking van een deel van het traject en het openen van de spoorbomen. Het huisje herinnert aan de eerste aanleg en het in 1965 afgebroken station Westervoort. De lijn werd heropend en in 2011 kwam een nieuw station tot stand. Het huisje ligt aan de Zuidelijke Parallelweg, waarmee op evenwijdige ligging aan de spoorlijn wordt gedoeld. De weg maakt deel uit van de oudere wegenstructuur van Westervoort. De waarden van het huisje worden versterkt door de aanwezigheid van het bijna identieke baanwachtershuisje Zuidelijke Parallelweg 7 dat iets zuidelijker is gelegen.

Bronnen: MIP provincie Gelderland 1990-1991, HK Westervoort, Google Earth en Streetview, Ronald Stenvert e.a. Monumenten in Nederland; Gelderland, 1999, Wikipedia

Exposities:

Stichting Kunstwerk Westervoort heeft de volgende expositie gepland:

Op de zaterdag en de zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur.

18 januari t/m 9 februari 2020
Carla Snellen-van de Ven (schilderijen)

15 februari t/m 8 maart 2020

Marijke de Both (natuurfotografie)
Toine Claessen (aquarellen)


26 september t/m 18 oktober 2020
Sandra Klijn (schilderijen & mixed media)

31 oktober t/m 22 november 2020
?.........................(tekeningen / ontwerpen)

Meer informatie

Concerten:

Stichting Kunstwerk Westervoort heeft de volgende concerten gepland:

woensdagavond 26 februari 2020
aanvang 20.00 uur
Goedvolk (streektaalgroep)


zondag 29 november 2020
aanvang 14.00 uur
Muzikale happening met muziekvrienden van de Liemers

Meer informatie