Stichting Kunstwerk Westervoort, Huize Vredenburg

Huize Vredenburg

De voormalige havezate Huize Vredenburg was vroeger geheel door een gracht omgeven en ligt nu midden op een groot grasveld in een nieuwbouwwijk. Een pas met hagen leidt naar de ingang. Het pand is samengesteld uit een woonhuis met daarachter een schuur. Het woonhuis is één bouwlaag hoog met een hoog opgaand zadeldak tussen tuitgevels en gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. Het huis is deels wit gepleisterd op een donkere plint en heeft smalle staafankers en een baksteenrand ter hoogte van de verdiepingsvloer.

De korfboog duidt waarschijnlijk op de oorspronkelijke positie van de voordeur. De huidige deur en het roedenvenster met luiken zijn vanrecente datum. Dat geldt ook voor de vensters in de zijgevels. Mogelijk zitten de vensters wel in oude sponningen. In de linker gevel zijn een venster met luik, een kijkgaatje en duivengaten te zien. In de rechter zijgevel bevinden zich een venster, een hooiluik en duivengaten. Deze gaten zijn wellicht niet oorspronkelijk, maar staan ook op oude prenten van Huize Vredenburg. Het houden van duiven was een adellijk privilege. De schuur is iets lager dan het woonhuis en heeft een laag doorlopend zadeldak met rode verbeterde Hollandse pannen en aan de voorzijde uitbouw. De kopse tuitgevel aan de rechterzijde is voorzien van staafankers, een baander, een mestdeur en een hooiluik met rode bakstenen ontlastingsbogen. In de geveltop bevindt zich een cirkelvormig raampje. De achtergevel heeft getoogde stalraampjes. In de linker zijgevel is een gietijzeren roedenraam en een cirkelvormig
raam aanwezig en in de voorgevel van de lage uitbouw een raampje met luik.

Huize Vredenburg met bouwfasen uit de 15 eeuw tot de 20e eeuw is van groot belang voor Westervoort vanwege de geschiedenis als havezate die tenminste tot de 15e eeuw teruggaat. Huize Vredenburg werd lange tijd door een gracht omgeven. Deze staat nog ingetekend op het kadastrale minuutplan. In de huidige woning en boerderij zijn verschillende zeer waardevolle tijdlagen (bouwfasen) zichtbaar. Het pand staat aan de Klapstraat, één van de oude wegen in de historische structuur van Westervoort en is opgenomen in de woonwijken die hier in de tweede helft van de 20e eeuw tot stand zijn gekomen. Voorheen was dit voornamelijk  agrarisch gebied met verspreide bebouwing. Te midden van alle nieuwbouw is het grote onbebouwde terrein met midden daarop het huis en boerderij, zeer opvallend en van grote landschappelijke en archeologische waarde.
 
Bronnen: MIP provincie Gelderland 1990-1991, HK Westervoort, www.watwaswaar.nl, Google Earth en Streetview, Ronald Stenvert e.a. Monumenten in Nederland; Gelderland, 1999, Wikipedia WestervoortRhijnspoorweg


 

Inrichting

Zowel in Huize Vredenburg als in Grand cafe Restaurant Huis ter West is een ophangsysteem aanwezig. In huize Vredenburg is het ophangsysteem voorzien van verlichting. In het grand cafe kunnen alleen schilderijen, foto's of kleine textiele vormen worden geexposeerd.

In Huize Vredenburg bestaat ook de mogelijkheid keramiek, brons, houten kunstwerken en textiele vormen te exposeren. Hiervoor zijn een aantal consoles beschikbaar. Verder zijn er nog een vijftal ezels beschikbaar voor het exposeren van schilderijen. En een ophangsysteem met verlichting.

Inrichting